The Spine 26 januari - 8 maart 2017

Eeuwenoude ambachten als inspiratiebron voor computergestuurde bouwprocessen.

Op 26 januari a.s. zal directeur Margriet van Klinken een aantal architecten van de vermaarde Aarhus School of Architecture verwelkomen in Klooster Ter Apel voor het symposium “Danish Experiments in Architecture and Industrial Design”.


De experts uit Denemarken laten zien hoe je oude ambachten en materialen kunt gebruiken als inspiratiebron en katalysator voor de transformatie naar volledig digitale ontwerp- en bouwprocessen.

Architecten, professionals uit de bouwwereld en studenten gaan kennis maken met nieuwe ontwerpmethoden, productietechnieken en bouwmaterialen die geschikt zijn voor volledig digitaal aangestuurde en uitgevoerde productieprocessen.

Aan het eind van het symposium geeft wethouder Luth het startschot voor de expositie van “The Spine” van 26 januari tot 8 maart in de Kanunnikkenkerk van het klooster.

Deze unieke tentoonstelling is voor een breed publiek toegankelijk en kon tot nu toe alleen in Aarhus en Milaan worden bewonderd.

Prehistorisch

“The Spine” is een enorme wervelkolom die nieuwsgierig maakt. Het lijkt een skelet van een prehistorische gigant, maar het is het resultaat van verschillende experimenten met moderne ontwerpmethoden om de geschiedenis van het eeuwenoude ambacht van rietdekker te gebruiken als inspiratiebron voor de transformatie van analoge naar digitale ontwerp- en bouwprocessen.

21st Century Skills

“The Spine” is een bewonderenswaardig meesterstuk, een proeve van bekwaamheid van een nieuwe generatie Deense architecten, die door de Aarhus School of Architecture werden uitgedaagd om digitale methoden en gereedschappen te ontwerpen waarmee het traditionele, eeuwenoude ambacht van de rietdekker volledig kon worden getransformeerd tot een digitaal aangestuurd en uitgevoerd productieproces. Moderne ambachtslieden dus, die met hun 21st century skills de geschiedenis hebben gebruikt als inspiratiebron en katalysator voor de toekomst van de bouwwereld. Het klooster in Ter Apel gebouwd in de periode 1465-1561 biedt een unieke omgeving voor het verbinden van eeuwenoude ontwerpprincipes en bouwmethoden met de meest moderne bouwtechnieken, bouwmaterialen en robotica.

Eyeopener

Voor iedereen die met eigen ogen wel eens wil zien hoe kennis van historische bouwmaterialen en technieken kunnen worden gebruikt voor het ontwerpen van geautomatiseerde productieprocessen is deze tentoonstelling een eyeopener. Het biedt een blik op zowel de evoluties tot nu toe als op de revoluties die ons in de bouwwereld nog staan te wachten.

  • Symposium Danish Experiments in Architecture and Industrial Design

Donderdag 26 januari 2017 van 14:00-17:00 uur

Klooster Ter Apel, Boslaan 5, 9561 LH Ter Apel

Deelnemers kunnen zich aanmelden via info@adema-architecten.nl

  • Expositie “The Spine”

Opening donderdag 26 januari 17:00 uur

Toegankelijk voor publiek van 26 januari– 8 maart 2017

Di t/m Za 10:00-17:00 uur, Zo13:00-17:00 uur ('s Maandags gesloten)

Klooster Ter Apel, Boslaan 5, 9561 LH Ter Apel (The Netherlands)

Expositie en Symposium worden georganiseerd door het Klooster Ter Apel ism Aarhus School of Architecture, Adema Architecten, Deltion College, Novariet en Gemeente Vlagtwedde.